Två nya Riksrösen (oktober 2017)

17.10.2017 20:11

I samband med en kort resa till Norge betades ytterligare två Rr av, nämligen Rr67 vid Morokulien (mellan Eda och Magnor), samt Rr124A väster om Stöten (mellan Sälen och Östby). 

I Morokulien ("hitta-på-land" lanserat 1959) finns förutom själva riksröset ett antal sevärdheter, såsom bland annat en turistbyrå som ligger mitt på gränsen, och som "klyvs" av densamma, samt ett fredsmonument som är 18 meter högt, som restes 1914. Därtill finns ett antal andra sevärdheter, samt camping, bensinmack mm mm. 

Rr67 ligger mitt i detta område, och särskiljer sig en aning, då det inte är gulmålat (som ju nästan alla andra riksgränsmärken är). Röset är högre än de andra jag sett, och med en vacker hjärtsten, som brukligt.

Det andra röset, Rr124A, står väster om Stötens skidområde, och står granne med en minnessten från 1917 som är 4 meter högt. På denna minnestten avbildas en handskakning och texten NORGE - SVERIGE, så det kan väl också, liksom ovan nämnda Rr67, betecknas som ett fredsmonument.

Vi passerade Rr67 i Morokulien i dagsljus, så det var inga problem att dokumentera röset och allt runtomkring, men det var lite knepigare med Rr124A, då solen hade gått ner och det regnade, därav att bilden på detta röse är en aning otydlig och mörk.